Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Εις μνήμην !

Της Μαρίας Κανελλάκη
 
 
"…Σκεφτείτε κύριε, αν μπορούσαμε να ξέρουμε την ατομική ιστορία, τα ονόματα, το χαμόγελο, τα όνειρα, τις αγάπες, τις επιθυμίες και τις δημιουργικές ικανότητες των εκατομμυρίων νεκρών των πολέμων, αν τους γνωρίζαμε σαν τ’ αδέρφια μας, σαν τους ανθρώπους που μεγαλώσαμε μαζί και ονειρευτήκαμε μαζί, τι διάσταση θα είχε για μας η ανθρώπινη ιστορία και πόσο άγρυπνοι και προσεχτικοί θα ήμασταν σε κάθε επιλογή της εξουσίας, σε κάθε ιδεολογική πρόταση… Αν η συνείδηση και η γνώση του ανθρώπου μπορούσε να φτάσει στο επίπεδο να ερμηνεύει μ’ αυτή την ανθρώπινη έγνοια την είδηση “εκατό χιλιάδες νεκροί” ή “ένας άνθρωπος βασανίζεται σε κάποιο άντρο της εξουσίας..."

(“ΧΑΜΟΓΕΛΑ, ΡΕ… ΤΙ ΣΟΥ ΖΗΤΑΝΕ” Εκδόσεις ΓΡΑΜΜΑΤΑ)  

 

Ο Χρόνης Μίσσιος άφησε την τελευταία του πνοή στις 20 Νοεμβρίου 2012, χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 82 ετών. Η κηδεία του έγινε στο Μικροχώρι Καπανδριτίου.



 

10 σχόλια:

  1. Ο τρόπος γραφής και σκέψης του, ήταν ο τρόπος ζωής του, η ζωή του.
    Λιτό κι απέριττο το σχόλιό σου, όπως ταιριάζει στην περίσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κρατάω μία πρόσφατη δήλωσή του, ενός αλλούτερου ανθρώπου, Ελληνα διαφορετικού
    «Για πρώτη φορά ζω σε μια κοινωνία που δείχνει να έχει πάθει εγκεφαλικό. Δεν αντιδρά με τίποτα».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανυπότακτος. Γνήσιος επαναστάτης. Φιλόσοφος και οραματιστής. Ουμανιστής, καυστικός και ανοιχτό πνεύμα...
    Μέσα απ' τα βιβλία του έγινα καλύτερος άνθρωπος.
    Παρακαταθήκη για τους νεώτερους και σημείο αναφοράς για όσους αναζητούν την ουσία της ανθρώπινης ζωής. Κρατάω τα λόγια του σαν προσωρινό αποχαιρετισμό, αφού για μένα θα συνεχίσει να υπάρχει μέσα απ' τα βιβλία του, στα οποία συνεχίζω να ανατρέχω διαρκώς:

    «Δεν λυπάμαι που πεθαίνω. Για το μόνο που λυπάμαι είναι ότι πεθαίνω μετά τον θάνατο του ονείρου» (από το «Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς»).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σπουδαίος άνθρωπος, προσωπικότητα, πνεύμα. Μας λείπει τέτοια ευρύτητα πνεύματος σήμερα. Το "Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς" είναι κατά τη γνώμη μου ένα απ'τα καλύτερα βιβλία της νεότερης ελληνικής πεζογραφίας. Απεριόριστα σεβάσμιος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Αλλά έτσι είναι πάντα, ποτέ δεν προλαβαίνουμε να πούμε τα πιο ουσιαστικά πράγματα, και το καταλαβαίνουμε μόνο σα χαθούμε".

    ΧΡΟΝΗΣ ΜΙΣΣΙΟΣ “…ΚΑΛΑ, ΕΣΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕΣ ΝΩΡΙΣ”
    Εκδόσεις ΓΡΑΜΜΑΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτή η χώρα έχει πτωχεύσει από πραγματικούς Ελληνες αγωνιστές!


    Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει
    και ας κρατήσουμε την μνήμη του αιώνια!

    Φιλιά θαλασσινά για καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτά τα μικρά νοερά μνημόσυνα που κάνουμε διαρκώς σε ανθρώπους που μας άγγιξα, είναι απόδειξη πως τα λόγια τους δεν έμειναν απλά στο χαρτί αλλά πέρασαν και στην καρδιά κάποιων ανθρώπων. Πως κάποιοι πίστεψαν σε αυτά.. Να'σαι καλά, Μαράκι μου. Χαίρομαι να σε διαβάζω και χαίρομαι που περνάς συχνά κι από το κουτουκάκι μου.

    ΥΓ Ξέρεις αν είναι καλά ο Ευ Αγωνίζεσθαι; Καιρό έχει να γράψει πάλι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγριμιώ μου θα συνεχίσω να περνάω απ' το φωτισμένο "κουτουκάκι" σου, όπως το λες. Επειδή λατρεύω τα κουτούκια, δεν θα σε διορθώσω. Θα ευχόμουν απλά να υπάρχουν τέτοιες φωνές, παιδαγωγοί και φωτισμένα μυαλά που, αντί να βολεύονται στην ευμάρεια και την ασφάλεια μιας ξένης χώρας, να στήνουν "κουτούκια", συζητήσεις, κινητοποιήσεις και εκστρατείες για τον ελληνισμό. Να ορθώνουν ανάστημα και να βαράνε τη γροθιά τους στο μαχαίρι...

      Όσον αφορά τον φίλο μας, έχει αποσυρθεί (προσωρινά ελπίζω) απ' το δικό του κουτούκι, λόγω πολλών πρόσθετων υποχρεώσεων και έλλειψης χρόνου. Αν έχω νέα του, θα σου γράψω.

      Να'σαι καλά !

      Διαγραφή
    2. Σε διαβάζω με καθυστέρηση ενός μήνα - είπαμε δεν έχω ίντερνετ εκεί που είμαι. Ευτυχώς, έχω πάρει μερικά βιβλία στο λευκό μου δωμάτιο και παρηγορώ τον εαυτό μου. Ξέθαψα αυτό τις προάλλες εκεί που σεργιάνιζα, σχετικό με την ανάρτησή σου, και σου στέλνω το λινκ επειδή δεν ξέρω εάν την έχεις διαβάσει αυτή του την συνέντευξη. http://eranistis.net/wordpress/?p=3927

      ΥΓ "Κουτουκάκι" επειδή είναι μικρό και ταπεινό το σπιτάκι μου... για κανέναν άλλο λόγο! Να με διορθώνεις όμως, εκεί που πρέπει. Σε φιλώ :Ρ

      Διαγραφή