Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Φιλία και παύλα!

Της Μαρίας Κανελλάκη





photo: Θάνος Τσάκαλος

Η μόνη κοινή συνιστώσα που υπήρξε στη ζωή μας, ήταν ένα ηλεκτρονικό στέκι. Ανάμεσα στις πολλές δεκάδες παρουσίες, άρχιζα να ξεχωρίζω σιγά-σιγά κάποια ονόματα. Απ’ τα σχόλια, τα μηνύματα και τα κείμενά τους. Τη φράση «Ρε γαμώτο! Αυτό θα το έγραφα εγώ… Mα πώς σκέφτηκε ακριβώς το ίδιο;;;”, άρχισα να τη λέω όλο και πιο συχνά. Απαντούσα, μου απαντούσαν, γίναμε ξαφνικά τρεις, τέσσερις, πέντε, έξι… Δεν άργησε να δημιουργηθεί μια άτυπη συνωμοσία μεταξύ μας. Κάθε φορά που έγραφε η πρώτη, δινόταν σιωπηρά το σύνθημα. Βγαίναμε οι υπόλοιπες με τα καθρεφτάκια μας και κωδικοποιούσαμε μηνύματα με τη βοήθεια του ήλιου... Είμαστε και διασκορπισμένες σ’ όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας, οπότε δεν είχαμε άλλον τρόπο απ’ τον… «οπτικό τηλέγραφο». Δεν μας πήρε χρόνο, ούτε  προσπάθεια. Οι πιο δυνατές σχέσεις, δημιουργούνται σε συνθήκες απόλυτης σιωπής. Τα πιο δυνατά λόγια, είναι αυτά που δεν είπαμε ποτέ, γιατί δεν χρειάστηκε. Τα νιώσαμε.


Kαι να’μαστε λοιπόν! Σε ζοφερή εποχή βαθειάς κρίσης (κοινωνικής, οικονομικής, σχέσεων, αξιών και πολιτικής),  να τραβάει η μια την άλλη απ’ το μανίκι, για να βγούμε απ’ τον κύκλο με τα μοιρολόγια και τις στρατιές των δαρμένων σκυλιών.
«…Μου λεν αν φύγω από τον κύκλο θα χαθώ
στα όρια του μοναχά να γυροφέρνω
και πως ο κόσμος είν' ανήμερο θεριό
κι όταν δαγκώνει εγώ καλά είναι να σωπαίνω…»

Δεν ξέρω αν ο κύκλος τελικά τετραγωνίζεται. Πάντως εμείς, τον κάναμε τρίγωνο, ρόμβο και τελικά … πολύγωνο. Γιατί το κάθε τι, έχει δύο όψεις. Στο χέρι σου είναι να διαλέξεις το σενάριο της ζωής σου. Κι όπως υποστηρίζει  η διανοούμενη της οργάνωσης (ο θηλυκός Κουφοντίνας !!!) : «Ψάξε να βρεις τη φωτεινή στιγμή της μέρας σου! Kαι στα πιο ανήλιαγα και βρώμικα μονοπάτια που σ’ έχουν πετάξει, υπάρχει πάντα μια σπίθα, μια αναλαμπή, ένα αερικό, η αύρα του καλού σου αγγέλου, αρκεί να έχεις τους αισθητήρες σου ενεργοποιημένους και να μη βλέπεις μόνο με τα μάτια…»

Προειδοποίηση: το ύφος και το περιεχόμενο του σπιτιού μας, μπορεί να βλάψει σοβαρά την απαισιοδοξία και την τρομολαγνεία. Συχνότερες παρενέργειες που έχουν αναφερθεί είναι: θετική σκέψη και όλα τα παράγωγά της (διάδοση ιδεών, αντίσταση, ψυχικό σθένος, απογαλακτισμός από εθνοσωτήρες και παρατάξεις, καθώς και σύνδρομο ξαφνικής ωριμότητας σκέψης).

Ενδείκνυται: σ’ αυτούς που φυτέψανε γλάστρες με γεράνια στα μπαλκόνια τους, και ξαναβγάλανε τραπεζάκια και καρέκλες. Σ’ αυτούς που περιμένουν αυτό το μήνα, γιατί έχει γυμναστικές επιδείξεις στα σχολεία, αρχίζουν οι συναυλίες, οι θερινοί κινηματογράφοι φρεσκάρουν το γαρμπίλι στις αυλές τους και στις παραλίες σκάσανε μύτη τα πρώτα ταπεράκια με κεφτέδες και καρπούζι.

Καλορίζικο το σπιτικό μας, με αγαπημένο τραγουδάκι και εμπνευσμένους στίχους. Πιο επίκαιρους από ποτέ! Φιλιά σταυρωτά σε όλους και όλες!!!




7 σχόλια:

  1. Μαρία μου / μας, δε θα μπορούσες να περιγράψεις με μεγαλύτερη ακρίβεια αυτήν την καρμική συνάντηση των έξι μας...
    Μας εμπνέεις!! Καλορίζικο το σπιτικό μας, λοιπόν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαρία, μα πως σκέφτηκες ακριβώς το ίδιο;;; Υπέροχο!
    Καλορίζικο το σπίτι με τον αριθμό 6! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλορίζικο και καλοτάξιδο.
    Καλές θάλασσες να'χουμε!
    Κι ένα δημόσιο ευχαριστώ που γεμίσατε τον προσωπικό λογαριασμό μου με τις πιο ανεκτίμητες "μίζες" σας... Την αγάπη και τη φιλία σας

    Mαρία Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μαρία τι να πω δεν θα μπορούσαμε να τα πούμε καλύτερα.
    Αυτό ακριβώς όπως το λες είναι η συνάντησή μας.
    Σαν να μας βλέπω σε αυτές τις καρέκλες να σχολιάζουμε και να γελάμε με τα πάντα!
    Φιλιά πολλά!
    Καλορίζικο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κορίτσια,
    Εύχομαι να έχετε πάντα αστείρευτη δημιουργικότητα και ενεργεία.
    Καλή αρχή και καλά ταξίδια με τις μαγικές σας πένες και μουσικές, σας ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου κάνατε να υπάρχει και η δική μου φωτογραφία ανάμεσα στις δημιουργίες σας.
    Μιας και είναι το πρώτο ουσιαστικά ταξίδι, φέρνω στο νου μου, τους πρώτους στίχους του KURO SIWO, σας το αφιερώνω , είναι από τα ποιο αγαπημένα μου.

    Πρώτο ταξίδι έτυχε ναύλος για το Νότο,
    δύσκολες βάρδιες, κακός ύπνος και μαλάρια.
    Είναι παράξενα της Ίντιας τα φανάρια
    και δεν τα βλέπεις, καθώς λένε με το πρώτο….

    http://www.youtube.com/watch?v=qGCspPvN2C0

    Καλές Θάλασσες ….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σαλπάρουμε λοιπόν...άντε, καλοτάξιδο το καϊκι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή