Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

"Κοιμήσου..."

 
Της Μαρίας Κανελλάκη
 
 
 
Άνοιξη έξω. Αύριο θα σε πάω για νύχια και μαλλί. Μετά θα κατηφορίσουμε στα πολυμάγαζα και θα φορτωθούμε πλαστικές σακούλες με φτηνά μακώ και τενεκεδένια βραχιόλια. Πίσω απ’ την καλαίσθητη γυψοσανίδα στο δοκιμαστήριο, ένα αγόρι θα αδειάζει πλαστικές σακούλες με στίβες από δαύτα. Ευτυχώς, εσύ θα καθρεφτίζεσαι. Αν έβλεπες τους δεμένους μπόγους να σκάνε με δύναμη στο σκονισμένο πάτωμα, θα έφευγες τρέχοντας. Σε κάποιον παράλληλο ορίζοντα, σε μια επαρχιακή πόλη έξω απ’ το Μπαγκλαντές, μια μπουλντόζα θα ξερνάει λιωμένα πτώματα εργατών. Τίποτα το αξιoπρόσεκτο. Χίλια ζευγάρια φτηνά εργατικά χέρια, λιγότερα. Στην επόμενη κολεξιόν, λέγεται πως θα έχουν στάμπα με τη φωτογραφία του ζευγαριού που βρέθηκε αγκαλιασμένο στα ερείπια του θυσιαστηρίου. Συλλεκτικό κομμάτι. Η φρίκη πουλάει. Κοιμήσου...

 Έξω απ’ το σταθμό του μετρό, θα κάνουμε στάση για καφέ. Η κοπέλα που θα μας σερβίρει, θα έχει μάτια από νεφρίτες και κάτασπρη επιδερμίδα. Θα τη λένε Άλμα και θα έχει στην πλάτη της τα σημάδια απ’ τα φρεσκοκομμένα φτερά της. Αν απομόνωνες τα χέρια της, θα έπαιρνες όρκο πως είναι ζωγράφος. Ή πιανίστρια. Το χαμένο της όνειρο θα πετάει σα μπαλόνι στον ουρανό και θα συναντήσει το δικό σου μετά από μήνες. Εκεί που θα σερβίρεις κι εσύ, τους ντόπιους κάποιας άλλης χώρας. Για να βγάζεις τα έξοδα της επιβίωσής σου. Όχι… εδώ δεν έχει μέλλον. Κοιμήσου…

Να ονειρευτείς πως βουλιάζεις σε απέραντα φραουλοχώραφα. Μπήγεις τα δόντια σου σε θηριώδεις φράουλες και λερώνεσαι με ζουμιά σε αιμάτινες αποχρώσεις. Ένας μπάτσος κλωτσάει με λύσσα το φυτό που σε λέρωσε κι εσύ παρατηρείς πως μέσα απ’ το κράνος δεν υπάρχει φυσιογνωμία ανθρώπου. Είναι μια κονσόλα με κουμπιά και διακόπτες. Όταν λειώσει και τον τελευταίο ιστό ζωής στο χωράφι σου, θα κλωτσήσει μετανάστες, απεργούς, τοξικομανείς και  αστέγους. Θα πετάξει δακρυγόνα σ’ ένα δημοτικό σχολείο της Ιερισσού και θα μειδιάσει με τον πνιγηρό βήχα ενός οκτάχρονου κοριτσιού.  Θα ξυλοκοπήσει άγρια ηλικιωμένους που δεν αφήνουν την Εταιρεία να σκάψει τις Σκουριές και θα συμμετέχει στις νυχτερινές απαγωγές «υπόπτων πολιτών» μέσα απ’ τα σπίτια τους, για εξακρίβωση και ανακρίσεις.  Το πρωί που θα ξυπνήσεις, όλα θα έχουν τελειώσει. Μη σκέφτεσαι τον εφιάλτη. Οι κακοί θα έχουν μεταφερθεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, υψίστης ασφαλείας. Με ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα και άγρια σκυλιά τριγύρω.  Να αλυχτάνε για αίμα και τιμή. Κοιμήσου…

Μη μπεις στον πειρασμό να σκεφτείς πως αυτά τα σύρματα δεν υπήρχαν χτες βράδυ έξω απ’ το παράθυρό σου. Τα σύνορα ολοένα αλλάζουν. Στενεύουν επικίνδυνα. Οι θάλασσες θα γίνουν οικονομικές ζώνες, τα δάση θα αποψιλωθούν και θα γίνουν ορυχεία εξόρυξης και τα νησιά θα βγουν στο σφυρί.  Την ώρα που θα βουλιάζει ένα σαπιοκάραβο στα νερά του Αιγαίου, φορτωμένο με ανθρώπους-μπαλόνια, εσύ θα υπακούς στη φωνή του στρατοπεδάρχη απ’ τα μεγάφωνα. Θα βγάλεις τα ρούχα σου και θα τ’ αφήσεις έξω απ’ την πόρτα μαζί με τα προσωπικά σου αντικείμενα. Θα μπεις στο θάλαμο που θα σου υποδείξουν, για να κάνεις ντουζ με νερό και σαπούνι. Να το πιστέψεις. Ο αδιαμαρτύρητος θάνατος, είναι πιο ανώδυνος για το θύμα και  πιο βολικός για το θύτη.

Έλιωσε το κερί των Ανθρώπων. Σκοτάδι… Κοιμήσου…


Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Φλώρα για το φιλόξενο στέκι της και το ανερχόμενο παιχνίδι λέξεων που έχει καθιερώσει εδώ και καιρό. Στο δέκατο παιχνίδι, το «Κοιμήσου…» αξιώθηκε να διακριθεί με το πρώτο βραβείο. Αυτή τη φορά, το παιχνίδι βασίστηκε στις λέξεις: «φυσιογνωμία, ορίζοντας, κερί, σταθμός & πειρασμός».

Εγκάρδιες ευχαριστίες σε όλους τους φίλους και φίλες που με τίμησαν με την ανάγνωσή τους. Ελπίζω ειλικρινά το κείμενο, να γίνει αφορμή για ανήσυχα ξυπνήματα και ουσιαστικές «βόλτες» στους δρόμους της αλήθειας μας. Και τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες, που κάθε φορά δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και κάνουν την υπέρβαση.  Κι από ένα απλό παιχνίδι με λέξεις, στήνεται σιγά-σιγά ένα «Ανταλλακτήριο Ιδεών»…

Μαρία Κανελλάκη

63 σχόλια:

  1. Το ήξερα μέσα μου πως ήταν δικό σου αυτό το κείμενο!!!!!!
    Αχ, Μαράκι μου, σ' ευχαριστώ... με "ταξίδεψες" πάλι κι αυτό είναι μια μοναδική χαρά, που δεν αλλάζω με τίποτα. Συγχαρητήρια για τη διάκρισή σου. Υποκλίνομαι. Πολλά φιλιά, καλό μήνα και καλό καλοκαίρι να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βουλωμένο γράμμα διαβάζεις Έλλη μου!
      Σ' ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σου, αλλά κυρίως για την ευκαιρία που μου έδωσες να συναγωνιστώ για άλλη μια φορά μαζί σου.
      Καλό μήνα να έχεις!

      Διαγραφή
  2. Βρε πως ξέρουμε πάντα πιο είναι δικό σου μπορείς να μου πεις.
    Καταπληκτικό.
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άμα δεν ξέρετε εσείς, εγώ θα σας πω;
      Φιλιά Ελενάκι μου και χάρηκα πολύ που ήρθες κι εσύ στο παιχνίδι αυτή τη φορά.
      Άντε, ετοιμάσου και για το επόμενο.
      Φιλιά πολλά κι από μένα!

      Διαγραφή
  3. κάποιες φορές οι λέξεις ακούγονται υπερβολικές, μα δεν έχω άλλο τρόπο για να εκφράσω ότι ένοιωσα διαβάζοντάς σε:
    συγκλονίστηκα!
    σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Λύχνε μου!
      Όσο συγκλονιζόμαστε ακόμα, δεν μας φοβάμαι.
      Την απάθεια τρέμω.
      Σε φιλώ γλυκά!

      Διαγραφή
  4. Μαρία μου δεν έχεις ανάγκη εσύ να ακούσεις από μένα τι αριστούργημα δημιούργησες κι αυτή τη φορά.
    Όμως σε προκαλώ στο επόμενο παιχνίδι να τους μπερδέψεις όλους αυτούς που ισχυρίζονται ότι κατάλαβαν ποιό ήταν το δικό σου κείμενο.
    Έχεις ένα σωρό τρόπους γραφής και ξέρεις να τους χειρίζεσαι άψογα.
    Αυτό, κατά την άποψή μου, που μπορεί να προδώσει πως πίσω από ένα κείμενο βρίσκεσαι εσύ, είναι η τελειότητα της σκέψης σου, τα λεπτά σημεία που μόνο εσύ ξέρεις να τα κάνεις πρωταγωνιστικά και κυρίως η άψογη γραφή σου.
    Ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνεις να συμμετέχεις πάντα.
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φλώρα μου αν και υπερβολικά τα εγκώμια σου, σ' ευχαριστώ πολύ!
      Δεν μπορώ να υποσχεθώ κάτι, γιατί δεν γράφω για να είμαι/ ή να μην είμαι αναγνωρίσιμη.
      Άλλη γράφει για μένα και μόνο αυτήν εμπιστεύομαι, ανάλογα με το θέμα και τη διάθεση.
      Και επειδή αποτελεί και το ζωτικό όργανο μου, δεν με παίρνει να της πάω κόντρα.
      Η τιμή είναι μόνο δική μου. Και μόνο...

      Διαγραφή
    2. Μολόγα, ποια γράφει για εσένα; Ποια είναι η ghostwriter πίσω από την Κανελλάκη; Χα χα

      Διαγραφή
  5. Μας μπερδέψεις δεν μας μπερδέψεις την επόμενη φορά ( το λέω επειδή το ζητάει η πασταφλωρίτσα) εγώ ξέρω ότι θα χαίρομαι να σε διαβάζω!
    Από την πρώτη φορά, τότε με την την πεταλούδα που ακόμα δεν σε "ήξερα" εγώ μαγεύτηκα!
    Πήγα από της Φλωράνς και μεταφέρω ξανά τη δικαιολόγηση του 3 μου:...για τον άψογο λόγο, τη φοβερή (ή τρομακτική να πω) απεικόνιση της πραγματικότητας, για όλο αυτό το πλέξιμο που τελικά είναι "κέντημα"!

    Μαρία μου, πλέκεις, κεντάς, ζωγραφίζεις κάθε φορά! Κι ύστερα βλέπεις την Έλλη μας, τη me maria κι άλλες δημιουργικές κορασίδες και στενοχωριέσαι ότι εσύ δεν έχεις ιδέα από αυτά;
    Αχ Μαρία μου ...κάποια μέρα θέλω να σε δω τυπωμένη σε πολλούς τίτλους! Που θα γίνουν αγαπημένα μου βιβλία!
    Να φτιάχνω νέα πτέρυγα στη βιβλιοθήκη μου;
    Σε φιλώ γλυκά!
    Καλό Σαββατόβραδο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το σχόλιο που είχες κάνει για την πεταλούδα, δεν θα το ξεχάσω όσο ζω.
      Ήταν κι η πρώτη μου συμμετοχή, ήμουν πολύ ψαρωμένη και μόλις το διάβασα, πέταξα στα ουράνια! Σ' ευχαριστώ πολύ για όλα. Αν και νομίζω ότι όλο αυτό, δεν είναι παρά αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης. Αν δεν υπήρχε η παρέα μας και η αφορμή του παιχνιδιού, ίσως να μην τα είχα γράψει ποτέ. Το ότι υπάρχουν υποχρεωτικές λέξεις, προσωπικά με βοηθάει για να γράφω πιο στοχευμένα.

      Λοιπόν, γράφε και ζωγράφιζε εσύ κι άσε τις βιβλιοθήκες και τα εξαπτέρυγα!
      Κι αν βρεθείς στα μέρη μας, να ανταμώσουμε οπωσδήποτε ε;
      Ανυπομονώ!
      Σ' ευχαριστώ για όλα. Ξέρεις εσύ! Πιντερικιά δεν είσαι; Ξέρεις καλά τι εννοώ...

      Διαγραφή
    2. Αν είμαι Πιντερικιά λέει; 17 τίτλους μετράω! Πολυδιαβασμένους κιόλας! Η μία ανάγνωση σε κάποια βιβλία του δεν είναι ποτέ αρκετή! :))
      Καλημέρα!
      (Εννοείται ότι θα έρθω! Δυστυχώς όχι αυτόν τον μήνα)!

      Διαγραφή
  6. Μαράκι μου είναι όλες αυτές οι αλήθειες της ζωής μας … μας κατακλύζουν, μας σκεπάζουν και έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ πια που τις προσπερνάμε σαν δεδομένα;
    Φτάνουμε στον θάνατο κι αυτός αθόρυβα έρχεται εκεί που αφηρημένοι παρακολουθούμε στις ειδήσεις τον θάνατο των άλλων… πάντα οι άλλοι…εμείς δεν βλέπουμε τίποτα για εμάς!
    Ένα ακόμα αληθινό κείμενο γεμάτο ευαισθησία απέναντι σε έναν σκληρό κόσμο !

    Τα φιλιά μου Μαρία μου
    Καλό μήνα σου εύχομαι :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λεβίνα μου τι να πω τώρα εγώ για σένα;
      Μόνο ότι με τιμούν τα λόγια σου μπορώ να πω!
      Ένα μεγάλο ευχαριστώ απ' τα βάθη της καρδιάς μου!

      Διαγραφή
  7. Κοίτα να δεις! Αυτό το κείμενο σου ήταν απείρως ανώτερο από της προηγούμενης φοράς,
    που κέρδισε μια, μωρέ να δεις.....σαν ποια έμοιαζε, σαν ποια έμοιαζε...σαν το "Κανελλάκη" μας, αλλά δεν έμοιαζε μόνο, ήταν κιόλας! Δλδ, μόνο τον εαυτό σου έχεις να "φοβάσαι"!
    Σε φιλώ και σου ξαναδίνω τα συγχαρητήρια μου, τα φιλιά μου και τις ευχές μου για καλό μήνα!
    Φιλάκια πολλά "Κανελλάκη" μουουουουου!!! :))) Έσκισες με το σπαθί σου! Άρτιο κείμενο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήνυμα ελήφθη! Όβερ!
      Γνωρίζοντας πως αποτελείς ένα σπάνιο είδος στον πλανήτη Ελλάδα (γοητευτική ξανθιά με νοημοσύνη μελαχρινής διανοούμενης) κι επειδή δεν συνηθίζεις να κρύβεις την αλήθεια (όσο σκληρή κι αν είναι), δίνω βάση στην κριτική σου και την υπολογίζω πολύ.
      Ευχαριστώ για την ψήφο εμπιστοσύνης σου και... για τη μικρή πέτρα που μου χάρισες κάποτε.

      Διαγραφή
    2. Χα χα. Μαράκι, μην της τα γράφεις αυτά και πάρει αέρα και κατακτήσει τον κόσμο και μετά αλίμονό μας! :) Σας ευχαριστώ κι εγώ για την ψήφο εμπιστοσύνης. Η μάχη ήταν στήθος με στήθος (χα χα, μα τι λέω πάλι;) και τελικά αναδείχτηκε πάλι η πχοιοτική Κρητική γραφή! Πρέπει να τους μπερδέψουμε την επόμενη φορά... κάτι σκαρώνω! Χε χε.

      Την αγάπη μου από την μακρινή Μελβούρνη - τόσο μακριά κι όμως τόσο κοντά

      Διαγραφή
    3. Ρε σεις, που με βάφτισε μια Κρητικιά...πιάνεται ή τσάμπα καίει η λάμπα; ;) Χαχα!

      Διαγραφή
  8. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ!!
    ΟΝΤΩΣ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ!!!!
    ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΙΣ ΔΙΑΒΑΣΑ ΕΓΚΑΙΡΩΣ ΚΑΙ ΔΕ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΑ!!!!!
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνεις Ρένα μου!
      Δεν θεωρώ ότι ο ύπνος είναι συλλογικός.
      Υπάρχουν μικρές εστίες ανθρώπινων υπάρξεων, που η παρουσία τους σηματοδοτεί την ελπίδα και την πίστη.
      Θεωρώ ότι είσαι ένας απ' αυτούς.
      Σ' ευχαριστώ από καρδιάς!

      Διαγραφή
  9. Με συγκίνησες πολύ Μαράκι μου!
    Υπέροχο κείμενο.
    Σε ταρακουνάει!!!!
    Φιλάκια πολλά και καλό μήνα να έχουμε όλοι:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ πολύ ευσυγκίνητο μου Σερενατάκι!
      Καλό μήνα και σε σένα γλυκιά μου...

      Διαγραφή
  10. Yπέροχο το κείμενό σου!!! Μεγάλες αλήθειες!!!
    Θα χαίρομαι να σε διαβάζω συχνότερα!!!
    Καλό μήνα, φιλιά πολλάααα :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες στα μέρη μας γλυκιά μου και σ' ευχαριστώ πολύ για όλα!
      Καλό μήνα και θα τα λέμε όσο πιο συχνά γίνεται...

      Διαγραφή
  11. Θα είμαι όσο πιο ειλικρινής μπορώ..δηλαδή θα προσπαθήσω να εκφραστώ όσο πιο καλά μπορώ...
    Το κείμενο μου άρεσε πάρα πολύ...εκείνο που με έκανε να μην το ψηφίσω τελικά, ήταν το "κοιμήσου"..
    Ένιωθα κάθε φορά που το διάβαζα να βγαίνει ένα δάχτυλο από το κείμενο και να με δείχνει..μου χάλασε την αίσθηση όσων διάβαζα...χάλαγε το δίκιο τους καθώς ένιωθα πως η ευθύνη των άλλων έψαχνε να κουρνιάσει πάνω μου..γιατί δεν κοιμάμαι...σκέφτομαι συνέχεια και κάνω ό, τι περνάει από το χέρι μου...αλλά δεν περνάνε όλα...φέτος φράουλες δεν έφαγα π.χ., και τις λατρεύω..πολεμάω με τον δικό μου τρόπο...και με πολεμάνε πάντα με τον δικό τους...δεν πειράζει αντιστέκομαι όπως μπορώ, αλλά δεν κοιμάμαι!
    Σου έδωσα ίσως το πιο αστείο παράδειγμα, αλλά πιστεύω πως καταλαβαίνεις τι εννοώ..
    Παρόλα αυτά χαίρομαι που πήρε διάκριση και πιστεύω πως την άξιζε!!
    Πολλά συγχαρητήρια από την καρδιά μου..φιλιά και καλό μήνα!

    (Δεν θα μπορούσα να μην είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σου...μπορεί να έχω άδικο, αλλά σου λέω την αλήθεια μου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαράκι μου σ' ευχαριστώ πολύ για την ειλικρίνειά σου, αλλά και για το σχόλιο σου που με βοηθάει να βελτιώσω ατέλειες και ατοπήματα. Δεν μπορώ να σου πω αν έχεις δίκιο ή άδικο. Στα συναισθήματα δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Έτσι ένιωσες και σ'ευχαριστώ που το μοιράζεσαι μαζί μου. Το εκτιμώ πολύ!
      Σε καταλαβαίνω απόλυτα και το ίδιο νιώθω κι εγώ, όταν ακούω γενικεύσεις περί συλλογικής ευθύνης. Απόλυτα σωστά όλα όσα λες.
      Σημασία έχει να συνεχίσουμε να "μη τρώμε φράουλες" και να είμαστε μια παρέα που διακινεί ελεύθερα τις ιδέες της. Και τις φωτογραφίες της ;-)))

      Διαγραφή
  12. .....Όχι… εδώ δεν έχει μέλλον. Κοιμήσου…

    Όχι… εδώ έχει μέλλον. ΞΥΠΝΑ επιτέλους !!!!!!!!!
    Η μόνιμη αναφορά μου, τα υπόλοιπα τα είπαν οι άλλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εύστοχος όπως πάντα!
    Στις φωτογραφίες και στη σκέψη!
    Σ' ευχαριστώ πολύ Θάνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Απλά ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΙ!!!!!!!!!!!! καλή σου μέρα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μαρία, η γραφή σου είναι πραγματικά αφυπνηστική, σε ταρακουνάει και σε βάζει διαρκώς σε μια εγρήγορση σκέψεων. Συγχαρητήρια για το βραβείο που διαβάζω πως πήρε αυτό το κείμενο.
    Είσαι μάστορας, ψυχής και γραφής!
    Τα φιλιά μου και μια τεράστια αγκαλιά απ'το Ιόνιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάστρο-Τζούλυ, σ' ευχαριστώ πολύ καρδιά μου!
      Την αγκαλιά σου και τα φιλιά σου τα άρπαξα και τρέχω να τα φυλάξω στο συρτάρι με τα πολύτιμα.
      Καλές αντοχές τούτη την εποχή, που φαντάζομαι πως αρχίζουν τα ζόρια σου με τη δουλειά!
      Σε φιλώ γλυκά !

      Διαγραφή
  16. παναξια Κανελλακι μου , κανελλοαλεπουδακι μου , που οτι και να κανεις εισαι η μια και ξεχωριστη μας , που οτι και να κανεις μας οδηγεις σε αλλους οριζοντες με πνοη και χρωμα μην σταματας εμεις θα ακολουθουμε και σενα και τη Φλωρα μας χαριζεται δυναμη !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα... τώρα κυκλοφορώ και σε έκδοση "κανελλοαλεπουδάκι"! Πολύ καλό!
      Ευχαριστώ πολύ Κάτια μου!

      Διαγραφή
  17. Τα συγχαρητήρια ειναι απο μόνα τους πολύ φτωχή λέξη. Το διάβασα πριν βαθμολογηθεί το ξαναδιάβασα προσεκτικώτερα και τώρα.Να είσαι καλά και να ...γράφεις!Με σεβασμό στο συγκεκριμένο κείμενο, αλλο δεν ετυχε να γνωρίσω, αλλα θα ψαξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς όρισες φίλη μου και σ' ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και τα σχόλιά σου.

      Διαγραφή
  18. Αλλάζουν οι όροι του παιχνιδιού. Ή θα απαγορευτεί η συμμετοχή σου, ή θα απαγορευτεί των υπολοίπων και θα στέλνεις εσύ καμιά 30αριά να διαλέγουμε το καλύτερο, ή θα επιλέγουμε τα 3 χειρότερα. Αλλιώς δεν γλιτώνουμε από εσένα.

    Αμάν πια!!!

    Λέω να το στείλεις να διαβαστεί στο κοινοβούλιο.
    Ίσως έτσι να αλλάξουν πλευρό.
    Οι αιώνια κοιμισμένοι.
    Τον ύπνο του αδίκου…!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φτου γαμώτη μου! Αν είχαν αλλάξει οι όροι από το προηγούμενο κι είχαμε επιλέξει τον τρίτο τρόπο, τώρα θα ήμουν δεύτερη!!! Χαχαχαχα!

      Διαγραφή
  19. Ρε συ Πέτρο σ' ευχαριστώ από καρδιάς!
    Γέλασα για όλο το μήνα, με το σχόλιο σου!
    Να'σαι καλά και υποκλίνομαι στο χιούμορ σου!!!

    (τον ύπνο του αδίκου!!!) όπως το λες φίλε μου!
    Να'σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τελικα δεν ειμαι η μονη που μνημονευω το θανατο.
    Ολα τα σπιτια μνηματα...παγερες σιωπες.
    Προσδοκω ανασταση "νεκρων" μπας κι εχω παρεα
    για καμια ταβερνα.
    Καποιος πρεπει να'χει κλεψει τον ηλιο...

    Καλησπερολουλουδο,Μαρια μου.

    Την αξια σου τη γνωριζεις...δεν υπαρχει αναγκη
    για επιπροσθετα....ναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μνημόνιο του κάνω.
      Μπας και ξυπνήσουμε εγκαίρως.
      Αν δεν... θα τα πιούμε παρέα σ' ένα ταβερνάκι.
      Ακούγοντας Θάνο ε;

      Όχι! Δεν τη γνωρίζω. Και ούτε θέλω.
      Μου φτάνει που είσαι στο παρεάκι μου.
      Καληνυχτολούλουδο!

      Διαγραφή
  21. Λατρεύω να μεγαλώνει η παρέα μας.
    Έλα στης Φλώρας.
    Γράφεις διαμάντια.
    Ήρθα για λίγο στο στέκι σου και συγκινήθηκα...

    Φιλιά πολλά και πάντα ευπρόσδεκτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μαρία μου, ο τρόπος γραφής σου γενικότερα και δη του συγκεκριμένου κειμένου, είναι καθηλωτικός!

    Οτιδήποτε σκληρό, απάνθρωπο και παράλογο συμβαίνει σε συνάνθρωπό μας, μας αφορά άμεσα. Είτε συμβαίνει στη διπλανή πόρτα είτε στη διπλανή χώρα κι ακόμα πιο μακριά.

    Θερμά συγχαρητήρια γι'αυτή τη γερή "γροθιά", που μας έριξες στο στομάχι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέροντας πόσο ευαίσθητη είσαι και πως αυτό το δείχνεις έμπρακτα στη ζωή σου, μάλλον πρέπει να σου επιστρέψω τα συγχαρητήρια.
      Σ' ευχαριστώ που έφτασες ως την ουσία και την ανέδειξες μοναδικά.
      Ως την επόμενη "γροθιά" ή... το επόμενο δρομολόγιο του βαπορέτου, σου στέλνω τα φιλιά μου!

      Διαγραφή
  23. Υπέροχο κείμενο!
    Έχεις την ικανότητα να ξυπνάς συνειδήσεις με τα κείμενα σου και να
    ταρακουνάς κοιμισμένους!

    Νόμιζα ότι έβλεπα σκηνές από ταινία του Matrix!
    Δικαίως πήρες την 1ο βραβείο,ξεκίνα βιβλίο αδικείσαι:))

    Φιλάκια πολλά για καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ψάχνω εκδότη να με εκδώσει.
      Ανέκδοτη με βλέπω...

      Γεια σου Καπετάνισσά μου!
      Σ' ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  24. Μπορεί να μην σε τίμησα με την ψήφο μου αλλά σίγουρα σε τίμησα με την ανάγνωση μου και την απόλαυσα.
    Είπαμε,γράφεις πολύ καλά και οι φίλοι σε τιμούν πάντα.
    Εύγε Μαρία!
    Περιμένουμε το επόμενο κείμενο σου.
    Φιλάκια γλυκά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν τις θέλουμε τις ψήφους σας Μαντάμ!
      Μας χορτάσατε στα πιτόγυρα!!!

      Διαγραφή
    2. χα,χα,χα,χα
      Μιλάς εσύ για πιτόγυρα;
      Καλαμάκι, και πολύ σου είναι!
      Την επόμενη φορά θα σου παραγγείλουμε το ξυλάκι.....σκέτο!

      Διαγραφή
  25. Γεια σου Μαρία και από εδώ!
    Είμαι μέλος στο ιστολόγιο αυτό εδώ και καιρό.
    Ήρθα λοιπόν να σε συγχαρώ για τα πολιτικοκοινωνικά μηνύματα που πέρασες μέσα από το κείμενό σου, και φυσικά για το βραβείο της αγάπης των αναγνωστών.
    Καλή δύναμη και περιμένουμε την ιστορία σου στο επόμενο παιχνίδι.
    Και πάλι μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την!
      Η παρουσία σου με τιμά αγαπημένη μου συνταξιδιώτισσα.
      Και τα δικά μου συγχαρητήρια για τη δική σου διάκριση.
      Καλή έμπνευση και στο επόμενο!

      Διαγραφή
  26. Πολύ ωραίο το κείμενό σου! Εν αναμονή για την επόμενη ιστορία! Συγχαρητήρια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο.
      Εν αναμονή όλων των επόμενων ιστοριών στο παιχνίδι της Φλώρας μας.
      Να'σαι καλά!

      Διαγραφή
  27. Καλησπέρα Μαράκι μου σήμερα σας βρήκα και θα μείνω!κατάθεση ψυχής το κείμενό σου αριστοτεχνικά γραμμένο που περνάει μηνύματα και τσακίζει κοκκαλα!!είμαι πολύ χαρούμενη που σας βρήκα και είμαι τώρα και μέλος σας..σας περιμένω κι εγω απο το δικό μου μπλόγκ να γνωρίσετε κι εμένα μέσα απο την ποιησή μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. AΝ ΘΕΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙΣ ΛΙΓΟ ΧΡΟΝΟ,ΕΛΑ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΕ ΣΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟ BLOG ΜΑΣ!!!!http://theacity.blogspot.gr/2013/05/the-city-awards-2013.html
    ΑΝ ΨΗΦΙΣΕΙΣ ΑΦΗΣΕ ΣΧΟΛΙΟ ΕΚΕΙ http://theacity.blogspot.gr/2013/05/the-city-awards-2013.html ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΟΥΜΕ ΑΝ ΘΕΣ ΤΟ BLOG S ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΓΙΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΦΙΛΙΚΟ BLOG.ΓΡΑΨΤΩ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΦΗΣΕΙΣ....ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΟΥ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήρθα, αλλά για να ψηφίσω θέλει λίγο μελέτη.
      Σ' ευχαριστώ για το πέρασμα :)

      Διαγραφή


  29. Μου άρεσε πολύ η γραφή σου- με αφόπλισε.
    Δεν χρειάζονται περισσότερα λόγια.
    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίγα και καλά.
      Να'σαι καλά Στρατή.
      Τιμή μου τα λόγια σου!
      Να'σαι καλά κι εσύ!

      Διαγραφή
  30. Γράφεις πολύ ωραία από ότι είδα ύστερα κάποιες λέξεις ήτανε έτσι κι αλλιώς στο 'πρόγραμμα' να τις εντάξεις στο κειμενό σου παρόλ'αυτά μου φάνηκε ότι σου βγήκε εντελώς αβίαστα, πραγματικά πολύ ωραίο κείμενο προτρέπεις για ύπνο αφυπνίζοντας τελικά συνειδήσεις!
    Τα θερμά μου συγχαρητήρια! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή